Marjolein aan de wandel naar Santiago de Compostela

Het aftellen is een beetje begonnen...

Lieve allemaal,

Hier ben ik alweer. De voorzieningenin Spanje zijn wat beterafgestemd op de moderne pelgrim dan in Frankrijk: in de meeste ¨albergues¨ is wel een mogelijkheid om te internetten.

Ruim een week onderweg in Spanje en het is echt een wereld van verschil met Frankrijk. Zoals ik al eerder schreef zijn er hier veel meer nationaliteiten op pad dan in la douce France. De voertaal is hier over het algemeen Engels, wel zo makkelijk! Maar het landschap is ook totaal anders aan de andere kant van de Pyreneëen. Het is hier veel dorrer en droger. Je zou denken dat dat minder mooi is, maar bijvoorbeeld ´s morgens vroeg met de opgaande zon is het prachtig: dan komt er een beetje een gouden gloed over al dat geel.

Ja, ja, jullie lezen het goed: de opgaande zon. Hier in Spanje ben ik meestal al op pad als het nog (schemer)donker is!Ik loop naar het westen dus ik moet erwel even aan denken om achter me te kijken om de zon boven de bergen uit te zien komen. ´t Is eigenlijk een beetje gekkigheid hoor, om zo vroeg weg te gaan. De meesten doen het om de hitte voor te zijn, maar de laatste dagen is het helemaalniet heel warm geweest. Eergisteren zelfs de hele ochtend in de regen gelopen. Maar ja, als iedereen zo vroeg opstaat,doe je maarmee. Op zo´n slaapzaal (vaak met wel 12à 15 mensen) is van uitslapen toch geen sprake. Tja, en als je dan rond 7 uur op pad bent, heb je het om een uurtje of 2 à 3 wel gehad met het wandelen. Ik vind het nog niet echt een heel fijn ritme want de middag is danwel erg lang. Avondeten kan hier in Spanje pas vanaf 7 uur namelijk (en da´s nog speciaal voor pelgrims vaak). Ik hoor jullie denken, doe gewoon lekker je eigen ritme dan, dit is toch de tocht van je leven waar je helemaal je eigen gang wilde gaan, maar dan ben ik bang dat ik te laat aankom in de albergue en dat er geen plaats meer voor me is. Er zijn namelijk wel heel veel mensen op pad.... Maar ook dit zal wel weerwennen want ik heb nog even te gaan.

Het Spaans praten komt bijvoorbeeld ook al beetje terug. Gracias en buenos dias komen er inmiddels zonder vergissingen uit en ook om een bed vragen en bier/wijn bestellen lukt in het Spaans (en dan heb je de belangrijkste onderwerpen ook meteen te pakken toch???). Verder valt hetnog een beetje tegen hoor, een gesprek zit er helaas niet in.

Nog iets meer dan 3 weken en dan hoop ik in Santiago aan te komen. Ik moet bekennen dat ik er wel een beetje naar begin uit te zien. Tijdens het wandelen komen steeds vaker gedachten boven drijven over de gemakken van het leven thuis. Weer eens fietsen lijkt me bijvoorbeeld heerlijk. En naar een gewone Nederlandse supermarkt kunnen gaan, waar ze ingesteld zijn op 1-persoons huishoudens.... wat een luxe. Hier is uit eten gaan nauwelijks duurder dan zelf koken omdat je in een winkel bijna alles alleen maar in (voor mij) te grotehoeveelheden kunt krijgen. En elke dag uit eten klinkt natuurlijk heel leuk, maar elke dag sla wordt wat saai.

Maar er zijn onderweg ook nog steeds heel bijzondere dingen hoor, dus ik geniet ooknogvolop. Gisteren was ik bijvoorbeeld in Santo Domingo de Calzada en daar hebben ze een kippenhok met een (levende!) witte haan en witte kip in de kathedraal staan! Dat gaat terug op een oud verhaal. Een gezin was op pelgrimstocht naar Santiago en in een albergue werd de dochter van de waard verliefd op de zoon in het pelgrimsgezin. De zoon beantwoordde de liefde niet en als wraak stopte het meisje een zilveren beker in de knapzak van de jongen en beschuldigde hem vervolgens van diefstal. De jongen werd tot de strop veroordeeld. De ouders vervolgden hun weg naar Santiago en baden natuurlijk tot de heilige Jacobus. Op de terugweg gingen ze weer in Santo Domingo langs en daar bleek de jongen nog steedslevend aan die strop te hangen. Jacobus had hem op wonderbaarlijke wijze ondersteund. De ouders gingen naar de rechter om dit te vertellen, maar die geloofde er natuurlijk niets van. Volgens hem ¨was de jongen net zo levend als de gebraden kip en haan op zijn bord¨. Toen hij dat had gezegdvlogen de kip en haan van het bord weg.... Mooi verhaal vond ik.

Jullie reacties vind ik trouwens ook nog steeds heel mooi en erg fijn om te lezen. Het doet me ontzettend goed om te weten dat jullie me nog steeds volgen.

Tot een volgende keer maar weer, liefs, Marjolein

Charlotte

Hoi Marjolein,

Terug van vier weken vakantie (wat een luxe) direct je pelgrimstochtverhalen weer gelezen. Leuk om te vernemen dat het allemaal nog steeds zo goed gaat.
By the way; het kamperen is ons erg goed bevallen (we zijn 25 dagen weggebleven). Had je vast niet verwacht he :-)

Hartelijke groeten,

Charlotte

Marco

Ha Marjolein,

Ik mag nu zelf 3 weken met vakantie. Wanneer ik terugkom, is het nog maar van korte duur voordat jij weer mag beginnen. Ik heb je plek vastgehouden hoor, no worries :-) Geniet er nog maar van de komende weken.

Hartelijke groet,
Marco

Bertie

Geweldig Marjolein! Ik wens je natuurlijk een hele goede voortgang bij deze zo byzondere tocht!! y hasta otra!
Bertie con un saludo cordial

ineke

opnieuw bedankt voor je levendige verslag!
hou je taai, hoor!

HJ

Hai Marjolein,

ook wij zijn weer terug van nog een kleine vakantie, in eigen land dit maal. Erg fijn, om te lezen dat het je goed gaat!

Ik heb nog aan je gedacht toen ik 2 weken geleden in Santiago was.....Chile ;)

Nou, doe hennig an en de groetjes van ons.

H&M&w

Jeanet

Je bent er bijna, je bent er bijna.. maar nog niet helemaal!

Nog een paar weekjes en dan kun je nog lang genoeg genieten van alles wat NL te bieden heeft. Nog jaaaaaaaren. Dus kijk niet tever vooruit en blijf ook vooral stilstaan bij het nu! Neem dit aan van een "oude" rot. ;-)

Grappig te lezen dat het zo verschillend is tussen Frankrijk en Spanje. Dat had ik persoonlijk niet verwacht. Zal wel door die bergjes komen! Een natuurlijke barriere.

GENIET NOG EFFIES!! En tot einde van de maand. We horen wel wanneer je terugkomt op NL-se bodem, toch?

Ruud L2

Ze zeggen wel eens "de laatste loodjes wegen het zwaarst" Dus vanuit een winderig en regenachtig Nederland veel sterkte met het laatste stuk. Ik vind het nog steeds vet stoer wat je doet.

k.pol58@planet.nl

Lieve Marjolein,
Er gaat bijna geen dag voorbij of ik denk aan je! Ik vind het zó super dat je nu in Spanje loopt!! Ik kan me voorstellen dat het een soort "omschakeling" is(in allerlei opzichten) van het Franse naar het Spaanse deel van de tocht... dat proefde ik al uit de verhalen toen we bij een Frans echtpaar overnacht hebben, dat net terug was. Doorgaan, Marjolein, zoals je aldoor bent gegaan... zoals we jou hebben zien lopen, helemaal goed, moe zijn mag ook hoor, zeker met 'het einde in zicht, ik blijf je volgen...
groeten en twee dikke zoenen op je wangen!
Joke.

Stefan & Linda

Hey Marjolein,

Briljant zo'n fontein met wijn erin, zouden we hier in Nederland ook moeten hebben. Beetje in de buurt van Utrecht. Heb trouwens nog een lekkere fles Rioja liggen. Die ga ik bewaren voor als je terug bent, dan hebben we meteen een goeie reden om 'm open te trekken. Als jij er wat verhalen bij vertelt, luisteren wij wel ademloos toe. Af en toe slokje wijn...

Wij denken ook aan jou!

Liefs,
Stefan en Linda

Patrick

Hoi Marjolein,

Wat ontzettend leuk dat je al zo ver bent. Spanje is prachtig en vooral de omgeving in de provincie Leon. Zet hem op. De finish is in zicht.

Stefan

Ha Marjolein,

Op 23 juni waren er ook kuikens in de kathedraal van Santa Domingo. Mijn collega wil weten of je ze nog gezien hebt en of ze al een beetje gegroeid zijn :-).

Stefan

hein

Hallo Marjolein
Het is lang geleden dat ik iets van mij heb laten horen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik je gewoon vergeten ben. Ik heb je laatste verslagen gelezen en heb begrepen dat je de tocht bijna volbracht hebt; geweldig. Ik hoop dat de laatste loodjes niet te zwaar zijn en houd de moet er in en blijf tot de laatste meters gezond, zodat we je fris en fruitig binnenkort weer in NL aankomt.
Het zal dan niet meevallen je dagelijkse gezigheden weer op te pakken.Ik wens je veel sterkte.

Groetjes Hein ook van Annemarie.

hermien bruin

hoi majolen,hgeweldig
dat je de tocht weer hervat hebt,het zal wel weer wennen zijn ,met zo,n rare onderbreking, wat fijn dat pa en ma bij je zijn.het is nog altijd zo eind goed al goed,je zag er heel goed uit.een fijne aankomst gewenst.hartelijke groeten hermien.